• by:
 • 10 Juni 2022
 • Category:

Invloed van de zon op je huid


De zon zorgt voor flinke schade aan de huid. Welke invloed heeft de zon op je huid en wat kun je hier tegen doen?

Behalve licht en warmte zendt de zon ook ultraviolette (UV) straling uit. Deze straling kan de huid beschadigen. UV-straling op uw huid heeft ook gunstige gezondheidseffecten.

UVA en UVB
Er zijn twee soorten UV-straling die ons bereiken: UVA en UVB.
UVA stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en is de grootste oorzaak van huidveroudering en langdurige bloodstelling verhoogt de kans op huidkanker.
UVB verbrandt de huid en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en verhoogt ook de kans op huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf te beschermen tegen UVA en UVB straling.


Gevolgen van zonneschade
Zonneschade heeft korte- en langetermijngevolgen.
Een teken van zonneschade die direct zichtbaar is op je huid is verbranding.
De langetermijngevolgen van onbeschermde blootstelling aan zonlicht zijn onder andere een doffe en droge huid, pigmentvlekken, diepe plooien, beschadiging van het bindweefsel, en een snellere veroudering van de huid.

Pigmentvlekken zijn een van de meest duidelijke tekenen van de langetermijngevolgen. De aanmaak van melanine wordt namelijk gestimuleerd door zonlicht.  Bij veel mensen wordt het te veel aan melanine ongelijkmatig geproduceerd en hoopt zich op waardoor er pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vaak op plekken waar je huid regelmatig in aanraking komt met zonlicht, bijvoorbeeld in je gezicht, je hals en op je handen. Hoe meer je je huid aan de zon blootstelt, hoe groter de kans op pigmentvlekken.

De zon beschadigt collageen en elastine in de huid. Hoe meer het collageen en elastine in je huid zijn beschadigt, des te meer het bindweefsel in stevigheid afneemt. Het gevolg daarvan zijn fijne lijntjes, diepere rimpels en het minder elastisch worden van de huid waardoor het gaat verzakken en plooien.

Bovenstaande gevolgen zijn vooral cosmetisch, maar de zon kan ook een serieuze bedreiging voor je gezondheid vormen wanneer er daardoor huidkanker ontstaat. Herhaaldelijke zonverbranding en onbeschermde blootstelling aan zonlicht vergroten namelijk de kans op diverse vormen van huidkanker. Daarom is zonbescherming ook zo belangrijk.

Bescherm je huid tegen zonneschade
SPF
De beschermingsfactor, ook wel Sun Protection Factor (SPF) geeft informatie over de bescherming tegen schadelijke UVB-stralen, die zonnebrand veroorzaken. De SPF geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt met zonneproduct zonder je te verbanden.

UVA-factor
De UVA-factor informeert je over de UVA-filter, die minstens een derde van de SPF moet bedragen.

Hoeveel moet ik smeren?
Uit onderzoek blijkt dat er veel te weinig zonnebrandcrème gebruikt wordt bij het insmeren. Gebruik dus voldoende zonnenbrandcreme zodat je de bescherming krijgt die nodig is.
Smeer je elke 2 uur in. Na zwemmen is opnieuw insmeren nodig, ook als er ‘waterbestendig ’ op de verpakking staat.
Blijf tussen 12:00 – 15:00 uit de zon, dan is de zonkracht het hoogst.
De UVA stralen, die verantwoordelijk zijn voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering, gaan door wolken en glas heen. Dus ook dan smeren.

LOOkX sun fluid SPF30

 • UVA en UVB bescherming.
 • Anti-vervuiling: vormt een onzichtbaar laagje dat de huid beschermd tegen stadsvervuiling.
 • Anti-age: beschermt de huid tegen (de eerste tekenen van) huidveroudering.
 • Veilig en huidvriendelijk: geschikt voor elke huidtype, van een gevoelige huid tot een vette huid.
 • Lichtgewicht en olievrije formule: verstopt de poriën niet.
 • Hydraterende en verzorgende ingrediënten: beschermt en hydrateert, de formule wordt snel opgenomen door de huid en plakt niet.

LOOkX smart 4-in-1 protection primer

 • Blauw licht bescherming: blokkeert huidverouderende straling (die dieper gaan dan UV).
 • UVA en UVB bescherming: SPF 30.
 • Bescherming tegen vervuiling: beschermt tegen stadsvervuiling die collageen structuren beschadigen.
 • Beschermt huid DNA: voorkomt veroudering van binnenuit.
 • Verbetert huidstructuur: hydrateert, verfijnt poriën en werkt matterend.

Moeten we de zon dan helemaal gaan vermijden? Nee, zeker niet! Zonlicht kent ook positieve effecten. Het geeft ons mentale kracht en onze huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem en de botaanmaak.

 

Contact

SkinCare Sluis
Zuiddijkstraat 8,
4524 AR Sluis

Tel: 0629043173
mail@skincaresluis.nl

NL 8150.46.650.B01

Wettelijke zaken

Erkend lid van